Bir kaleme sevdalanmak…

Beni tanıyanların kalemleri sevmekte ne var ki, senin kalemleri sevdiğini zaten biliyoruz dediğini duyar gibiyim. Burada bahsettiğim her hangi bir kalemi sevmek değil. Dolma kalemi sevmek.. Bütün dolma kalemler bakım, ilgi ve nezaket isterler. Göstereceğiniz hürmeti fazlasıyla göreceksiniz. Böyle bir sevdaya girmek için neler yapmalıyız?

With a period or without?

1-Hediyesi: Dolma kalemler bu günlerde epey revaçta olduğu için 10 TL’ye de dolma kalem bulabilirsiniz, 10.000 TL’ye de… Bence ilk dolma kaleminizi alırken bütçenizi zorlamayacak bir tanesini tercih edin. Gözden çıkarılabilir bir kalem tercih ederseniz dolma kalemin ucu beklentinizi karşılamazsa ucu ehlileştirirken çıkabilecek problemlere üzülmezsiniz.

2-Dolma kalemin ab-ı hayatı: Mürekkepler bence dolma kalemin nasıl yazdığını belirleyen unsurudur. Mürekkep işin en kirli paslı taraflarından birisidir. Burada iki tercihiniz var. Tercihinizi satın aldığınız dolmakalem de belirlemektir. Eğer Pelikan tarzı bir piston dolumlu olanından alırsanız, mürekkep şisesi alıp onunla doldurmaktan başka şansınız yoktur. Kartuşlarla çalışan dolmakalemlerden satın alırsanız da aksesuarlar yardımıyla yine mürekkep doldurabilirsiniz. Mürekkep dolmakalemin önemli bir parçası çünkü mürekkep katı bir malzemenin içinde akışgan olan tek sıvı. Mürekkep damlar, sıçrar, akar, lekeler, kurur.. Mürekkebin dolmakalem içinde kalması için çantanıza, ceketinize ve kaleminize nazik davranacaksınız.. Eğer mürekkep naz edip akmazsa dolmakalemin ucu kağıdın üstünde defalarca halkalar çizecek ve sevgilisi mürekkebin yüzünü görmek için yalvaracaktır. Her sevda da bu kadar naz ve niyaz olur… Böyle dediğime bakmayın dolma kalemi sevebilirseniz bir süre sonra mürekkeplerin renkleri ile yazdıklarınız arasında ilişki kurmaya başlayacaksınız. Mürekkepleri zevklerinize göre kategorilere ayıracaksınız. Onları koklayacak ve kağıdın üzerinde nasıl durduklarına bakacaksınız. Benim onlarca mürekkebi çeşidi olan dostlarım var.

3-Bakımı: Dolma kalemler ilgi ister. Kurşun ve tükenmez kalem gibi alıp unutamazsınız. Türkiye’de dededen kalma unutulmuş bir çok dolma kalem bulabilirsiniz. Kendi aldığınız veya miras kalan kaleminizi herşey normal gözükse bile belli aralıklarla yıkayıp, mürekkebini temizlemeniz gerekir. Zaman zaman kalemin içindeki mürekkep sıcak-soğuk değişimden ötürü kapak kısmında terlemeler yapar. Küçük bir kulak çubuğu yardımıyla kapağın içini de temizleyebilirsiniz. Dolma kalemler için en uygun temizleme yöntemi musluk suyunun içinde bekletmek olabilir. Ancak belediyelerin suya ilave ettiği klor’un kaleminize (az da olsa) zarar verme ihtimaline binaen kaynak suyu da kullanabilirsiniz. Bütün bunlar bittiğinde artık tek yapmanız gereken şu yazıyı okuyarak kullanmaya başlamaktır. Her aşk meşk gerektirir…

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.