Tende inci büyütmek

Yukarıda dünyanın en büyük doğal incisini görüyorsunuz. Teknoloji ile birlikte mertlik bozuldu ve artık doğal inci yerine kültür incilerini piyasada görüyorsunuz. İnsanın aç gözlülüğü denizlerdeki doğal inciyi sonuna getirdi. Artık özel inci çiftliklerinde yetiştirilen düzgün şekilli incileri piyasada bulabiliyorsunuz. İstiridyelerin içleri açılıp küçük plastik küreler konuluyor. Bu istiridyeler çiftliklere salınıyor. İstiridye içindeki küreyi kendi sıvısıyla kaplıyor. Huzurlarınızda pürüzsüz inciler…Hatta şimdilerde çıkan siyah inciler daha çok tutuluyor.

Halbuki doğal incilerin şekilleri benzer olmakla birlikte her birisi diğerinden farklıdır. Bu farklılık özgünlüklerinin de bir ifadesidir. Şimdi esas bomba şu ki, doğal inciler istiridyenin içinden çıkarıldıktan sonra bile yaşamaya devam ederlermiş. Hatta kolye haline getirilip boyuna asıldığında bazı inci taneleri büyümeye devam ederek beğendikleri cildlerde yavrulamaya devam ederlermiş.

Bu durumu rivayetle duydum. Ancak hiç bir yakınımın inci yavrulamadı. Hangi ciltleri sever ve neden sever bilmiyorum? Ancak böyle bir olayın olması ilginç, tedirgin edici ve etkileyici bence.
Burada incinin oluşum hikayesini anlatan güzel bir sayfa ve galeri var.

İşte bir istiridye ve içinde büyümeden kalmış inciler

Bence inciler büyük bir zerafet göstergesi. Koyu renkli elbiselerle kullanıldığında en az pırlanta bir gerdanlık kadar gösterişli ve etkileyici olduğunu düşüyorum. Ya siz?

Share

14 thoughts on “Tende inci büyütmek”

  1. bir inci nasıl ve ne kadar sürede yavrular? ıslak pamuk içinde ne kadar bekletilmesi gerekir? ve hangi ciltleri sever nasıl sevdiği bir ciltte kolye halindeyken bile yumurtlayabiliyor ve büyüyebiliyor? çok ilginç ilk kez böyle bişeyi duyuyorum…

  2. Gerçek incileri banyodaki nemli ve sıcak ortamda pamuk üstünde tutun yavruladığını ve incilerin kenarlarından ufak ufak parçaların uzayıp büyüdügünü gözlemleyebilirsiniz. (Bu tür incileri genellikle hac ziyaretinden gelenler getirirler) Not: Alıken koyu sarı renkte olan ve tam yuvarlak olmayan inciler gerçek inciler alınmalıdır.

  3. yazınızı okudum güzel araştırmalarda bulunmuşsunuz ama bazı eksik bilgileriniz var ben 10 yıldır inci sektöründe çalışıyorum ” doğal inciler istiridyenin içinden çıkarıldıktan sonra bile yaşamaya devam ederlermiş. Hatta kolye haline getirilip boyuna asıldığında bazı inci taneleri büyümeye devam ederek beğendikleri cildlerde yavrulamaya devam ederlermiş.
    Bu durumu rivayetle duydum. Ancak hiç bir yakınımın inci yavrulamadı. ” şu konuya açıklık getireyim evet doğal inciler istiridyeden çıkarıldıktan sonrada yaşamay devam ederler bu doğru yanlış olan beğendikleri ten olayı böyle bişe yok inci halk dilinde yavrular derler onuda şöle açıklayayım inci istiridyenin içerisine çok ufak bir kum tanesi yerleştirilerek istiridyenin kum tanesini sarması yani beklenir ve sarma işlemi sırasında içerisinde hava kabarcıkları meydana gelir bütün işlemler bittikten sonra inci eğer kapalı bir yerde kalırsa yani 1 veya 2 sene havayla veya bir ten le temaz etmezse incinin çeşitli bölgelerinden kabarcıklar patlak vermeye başlar bunada halk dilinde yavrulama diyolar ama takdir edersinizki yavrulayıpta size ikinci bi sıra inci vermez :)) umarım aklınızdaki soru işaretlerine birazcık da olsa ışık tutabilmişimdir..

  4. Pingback: Anonymous
  5. gerçekten doğru annem bu ramazan umreye gitti hediye olarak inci kolye getirdi ve şaşırdım hakikatten yavruluyor satıcı kişi anneme gerçek olduğunu kanıtlamak için çakmakla yakmış hiç yanma ve bozulma olmamış artı tende falan görmedim ama durduğu yerde yavruluyor

  6. sayın burak bey 10 yıldır inci sektöründe çalıştığınızı söylemişsiniz heralde sahte incilerle çalışmışsınız çünkü original inciler basbaya yumurtluyor ve benim inci kolyem 8 e yakın yavru verdi bile 🙂

  7. GErçek inciler istiridyeden çıktıktan sonra yaşamaz hatta inciler canlı değildir, istiridye canlıdır ve inciyi kendine zarar vermesin diye sedef ile kaplaması sonucu oluşur.

  8. Ben ilk defa duydu hayretler içinde kaldı yalnızca “SUBHANALLAH”diyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.