Çalışma tatil yap!

Sakın başlığa bakıp, Türk halkı için böyle bir tavsiyede bulunduğum yanılgısına kapılmayın. Bizim için bu slogan her yıl devlet tarafından tatillerin arasındaki iş günleri de tatil edilerek gerçekleştiriliyor. Bir nevi zorunlu tatil yaptığımız bile oluyor. Söz konusu Japonlar olduğunda durum daha da ilginçleşiyor.
Dün gazetede  Japonlar çok çalışıtğına dair bir haber okudum ve sizinle paylaşmak istedim.

Japon hükümeti: Fazla çalışmayın, izin yapın! demiş.

TOKYO – Japonya hükümeti, son dönemlerde milli felakete dönüşen “işkolizm” ile mücadele programını kabul etti.

Aşırı çalışmaya karşı kabul edilen bu programla Japon hükumeti, fazla mesaiyi teşvik etmeyecek ve çalışanların yılda ortalama 8,5 gün yerine kendi hakları olan 18 gün dinlenmesini tavsiye edecek. Ayrıca iki haftalık blok tatiller yapılması da teşvik edilecek. Hedef 2017’ye kadar her çalışanın 18 günlük tatil hakkını kullanması.

İNTİHAR EDEN BİLE VAR
Programın kabul edilmesi yönünde büyük çaba harcayan Sağlık Bakanlığı her yıl yüzlerce kişinin aşırı çalışmaktan dolayı sağlık problemleri yaşadığını açıklıyor. Hatta bunalıma girdiği için, intihar ederek hayatını yitirenler de oluyor. Resmi olmayan kaynaklar ise bu sayının 10 bin civarında olduğunu belirtiyor.

Yerel mahkemeler, 2005-2006 yıllarında, aşırı çalışma yüzünden sağlığını, hatta hayatını kaybeden kişilerle ilgili, tazminat talebiyle açılan 300’den fazla davaya baktı.

Japoncaya 1995 yılında “aşırı çalışmadan kaynaklanan ölüm” anlamına gelen “karoshi” kavramını kazandıran “işkolizm”in tedavisi için çok sayıda özel klinik bulunuyor. Buna rağmen, Japonların büyük çoğunluğu iş sözleşmesinde belirlenen çalışma süresinin üzerinde yılda 100 saatini iş yerinde geçiriyor.

Haberin kaynağına buradan bakabilirsiniz .

Bu ilginç ülke hakkındaki aşağıdaki video’yu da seyretmenizi tavsiye ederim. İyi seyirler…

Japan-The Strange Country (English ver.) from Kenichi on Vimeo.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.