Bengü çiçeği

Bengü esas kök olarak bengi olarak bilinen kelimedir. TDK sözlüğüne göre “sonu olmayan, hep kalacak olan, ölümsüz, ebedî” anlamına gelir. Altınoluk’ta sahilde yürürken kumlu sahilde kesiminde bulunan çiçek cinslerinden birine verilen addır. Bu çiceğin ne olduğunu görünceye kadar bilmiyordum.

Görünce çocukluğumda gördüğüm bir çiçek olduğunu hatırladım. Antalya’da Lara playında ve Kumluca ilçemizin kumlu sahil kesiminde bu çiçekten bolca görürdüm. Bu çiçeğin literatürde de bilinen adı “kum zambağı”dır. Latince adı ise Pancratium Maritimum’dur. Sadece Akdeniz ve Ege sahillerinde değil, bu çiçeğin Karadeniz’in kumlu sahillerinde bile bulunduğunu biliyoruz.

Bu zambak türü kumlu alanların çölleşmesini engellemek konusunda önemli bir role sahiptir. Hatta Mısır’da bu çiçeğin çöllerin yeşillendirilmesini sağlamak amacıyla kullanılmasını öngören bir proje bile geliştirilmiş durumda. Bu zambağın çiçeklerinden parfüm ve kimyasal endüstride çokca kullanılmaktadır. Türkiye kardelenler gibi bu çiçeklerin köklerinin yok olup gitmesini engellemelidir. Niye bir yatırım sahibi bu kökleri çoğaltıp satışını başlatmıyor. Niçin TEMA bu köklerin korunması için bir teşebbüs başlatmıyor?

Daha da ötesinde Antalya’da Lara’nın yapılaşmaya açılmasıyla birlikte bu zambaklar tek tek yok olmaya başladı. Aynı tehlike benzer kumlu şehir arazilerin de başına gelebilir. Gelin bu güzel çiçekleri koruyalım!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.