Erdem’e övgü yazılırken…

Kısa bir aralık gezinti’den sonra Ä°stanbul’a döndüm. Behramkale Kadırga koyunda ve Alibey adasında küçük bir tatil geçirdim. Behramkale diÄŸer adıyla Assos, Alibey adası Cunda adası ismiyle maruftur. Bu toponomi meselesi üzerinde yazmayı düşündüğüm konulardan birisi ama ÅŸimdilik Assos’u anlatayım. Kendi çektiÄŸim ve Aristo’nun manzaraya bakarak kitaplarını yazdığını düşündüğüm manzarayı sizin için fotoÄŸrafını çektim.

Ãœnlü düşünür Aristo,Assos Kralı Atarneus’lu( Bugünkü Dikili yakınlarıda antik kent) Hermias’ın ünlü Akademi’den(Academia) okul arkadaşıdır.

Platon’un(Eflatun) ölümüyle önemini yitiren Academia’dan ayrılan Aristo’yu Hermias, Assos’a davet eder.

Efendim şöyle de bir hikaye vardır:

Assos Kralı Hermias’in kız kardeÅŸi Pythias’in güzelliÄŸi dillere destandır… Pythias’i görenler O’nu bir daha akillarından çıkaramamaktadır… Ãœnlü düşünür Aristo, Hermias’ın okul arkadaşıdır. Hermias, Aristo’yu Assos’a davet eder, bu davete icabet eden Aristo da, yemekte Pythias’i görür görmez aşık olur ve yemekten içmekten kesilir, bunun üzerine Hermios, Assos’da bir okul açtığı takdirde kız kardeÅŸini Aristo’ya vereceÄŸini vaadeder.Ve hikaye mutlu sonla biter, Aristo ile Pythias evlenir ve Felsefe Okulu kurulur.

Gerçekte Hermias’ın amacı Filozof Kral olabileceÄŸini Aristo’nun da yardımıyla kanıtlamaktır.Bu daveti kabul eden Aristo Atina’dan Assos’a gelerek burada bir felsefe okulu kurar.Bir baÅŸka ünlü düşünür Ksenokrates’de bir süre Assos’da Aristo ile birlikte çalışır.Burada 3 yıl boyunca (M.Ö. 348 – 345) felsefe dersleri veren Aristo Hermias’ın kızkardeÅŸi Pythias ile burada evlenir ve yine adını Pythias koydukları kızları burada doÄŸar. Aristo burada öğrencileriyle birlikte canlıların anatomisi ve yapısıyla ilgili araÅŸtırmalarda bulunur.Özellikle zooloji ve biyoloji alanında gözlemlerde bulunur.Ãœnlü Siyaset(Politics) ve ÅŸu an kayıp olan Krallıkda( On Kingship) adlı eserlerine burada baÅŸlamıştır. “Erdem’e Övgü” isimli eserini burada hazırlar.

Share

One thought on “Erdem’e övgü yazılırken…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.