Lamy, Dizayn ve Dolmakalem

lamy2000

Başlık göründüğü kadar derin değil aslında. Beyoğlu’nda İstiklal caddesinde Panter kitapevini bilmeyenini yoktur, ya da çoktur.. Neyse.. İşte oranın sahibi olduğunu zannettiğim beyefendi bana bir müjde verdi: Dolmakalem satışları artmış ve mürekkep satışları da dolaylı olarak yükselmiş. Şimdi esasında sevindirici olmakla birlikte çoğu insanın sadece dolmakalemle imza atmak için bu yolu tercih ettiğini biliyorum. Gerçekten kaç kişi günlük hayatında en az saati kadar dolmakalemini kullanıyordur. Kaç kişi onun yazmaktan büyük haz alıyordur.

Gelelim esas hikayeye.. Lamy markasını duymayanınız çoktur. Ancak en az iki senedir (benim bildiğim) Türkiye piyasasında yer alıyor.  Versatil uçlu kalemlerden tükenmezlere ve dolmakalemlere kadar güzel bir seriyi barındıyor. Benim hikayem dolmakalem üzerine.. Düşünülerek yapılmış bu insan dostu üzerine..

Lamy 2000 dolmakalemleri 1960’tan bu yana üretiliyor. Esasında biraz dolmakalemlerin mürekkep doldurma mekanizmalarını ve tercihlerini bilenler günümüzde sınırlı sayıda kalan pistonlu dolmakalem markalarını bilirler. Lamy bunlardan birisi değildir. Tek pistonlu modeli Lamy 2000’dir. Bu da ne kadar eski olduğunu ispatlamak için yeterlidir sanırım.

Heidelberg’in Lamy kalem firmasının tasarımcılarından birisi de Gerd A. Müller idi. Bauhaus akımının ortalığı kasıp kavurduğu altmışlarda Bay Müller bu dolmakalem’in tasarımını yaptı. Kendisinin birçok teknik aletin tasarımında imzası var .Bauhaus akımı modernizm ve işlevselliğin buluştuğu uygulamalardan birisidir. Altmışlı yıllarda dizayn edilen bu dolmakalem en az kırk yıldır ayakta durmayı başarıyor.

Dış görünüş olarak gayet sade ve dikkati çekmeyen bu dolmakalem tam olarak 1966 yılında piyasaya çıkarııldı. En dikkat çeken kısmı dolmakalemin klipsi, fırçalanmış alimünyumdan yapılmış ve sol yanında Lamy yazıyor. Klipsin altında üretildiği yerin yazılı olduğunu dikkatlice bakarsaniz görebilirsiniz. Klips rahatça farklı yerlere tutturulmak üzere fonksiyonel bir yay sistemine sahip. Kapak ve gövde siyah reçine’den üretilmiş. Gövde traşlandığı için mat bir görüntü veriyor. Kapağı çıkardığınızda uçun farklı dizaynı hemen dikkatinizi çeker. Beş farklı uç seçeneğine sahip. Mürekkep kullanımı konusunda cömert olan uç sistemi normalde alıştığınız ölçülerden biraz daha kalın yazıyor. Benim aldığım orta (M) uç neredeyse kalın (B) gibi yazıyor. Islak ıslak yazabiliyor olması benim sevdiğim özelliklerden birisi. Kesinlikle uçun üzerindeki zımparalı alimünyum kısım kalemin klasikliğini arttırıyor. Onun üzerindeki mürekkep göstergesi de gayet etkileyi. Ayrıca dolmakalem’in kapağını tutmak için dizayn edilen küçük dillerde estetik duruyor.

Dolmakalemin piston sistemini zar zor farkediyorsunuz. Hatta nereden açıldığını bile keşfetmeniz zaman alabilir.  Kullanıldıkça daha da akıcı bir hale gelen uç, her türlü kağıt üzerinde rahatça yazmaya müsait. Ben bu kalemi sevdim. Bu arada Lamy’ye Türkiye’ye Tekomofis getiriyor. Kendileriyle bir iki kere görüştüm, son derece nazik ve müşteri canlısı olduklarını müşahade ettim.

Fotoğrafları ben kendi kalemimle çektim. Umarım sizin de hoşunuza gider.

lamy2000fountaın

Share

10 thoughts on “Lamy, Dizayn ve Dolmakalem”

  1. En yakın zamanda simsiyah bir Lamy alıcam.. Uzun zamandır almak istiyordum fakat son günlerde bu hasrete dayanamıyorum.. 🙂

  2. Dolmakalemleri ben de hep çok severdim, sizin de ödevlerimizi sınavlarımızı dolmakalemle notlandırdığınızı hatırlıyorum. Şimdi ben de bir Lamy kullanıcısı oldum, internette biraz araştırma yapayım dedim, sizin blogunuzla karşılaşınca mutlu oldum. Keşke öğrenciyken kullanmaya başlasaydım da sizinle konuşabilseydik dolmakalemler hakkında. El yazısı yazmayı sevmezken dolmakalem yazmayı gerçekten sevdiriyor insana.

  3. Zeynep hanım,

    Ben nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Sizin sitenizdeki yazılarınızı ilgiyle okuyoruz. Sevgi ve saygımla,

  4. Merhaba yazılarınız çok güzel ve bilgilendirici. Hediye konusunda kararsız kaldım size danışmak istedim. Lamy safari yada all star ve Lamy Accent Karelia Wood, yeni çıkan seri ahşap gövdeli dolma kalem. Sizce hangisi önemli bir hediye için daha iyi bir seçim olur. Alacağım kişi 30 yaş üstü.Lamy 2000 çok güzel ama bütçemi aşmak istemiyorum.

  5. Gecikmeli cevap için kusura bakmayın. Hayat her zaman planladığımız gibi gitmiyor. Ben ahşap dokuyu çok seviyorum. Dolmakalemin üzerinde görünce sıcak bir his verdiğine inanıyorum. Sizin yerinizde olsam Accent Karelia Wood’u tercih ederdim. Hediye ettiğiniz kişi keyifle kullansın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.